SharpAIS, Alpha

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχα ένα δικό μου open source project. Από πάντα ήθελα να φτιάξω ένα.

Ο προγραμματισμός δεν αποτελεί μόνο την καθημερινή μου εργασία, αλλά πολλές φορές αποτελεί και το hobbie μου. Υπάρχουν πολλά είδη εφαρμογών που θα ήθελα να δημιουργήσω, αλλά δεν μου έχει δοθεί ακόμα η ευκαιρία. Πρόσφατα ασχολήθηκα, εν μέσω πίεσης κάποιου φίλου, να φτιάξω ένα parser για μια συσκευή AIS (Automatic Identification System). Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια συσκευή που φέρεται από πλοία, και σκοπό έχει να εκπέμπει σε μια VHF συχνότητα, την θέση και την πορεία του πλοίου, αλλά και άλλα στοιχεία όπως το όνομά του, τον προορισμό του, το φορτίο του, κ.ο.κ.

Ο σκοπός μου ήταν να μετατρέψω τα raw data που είχαν συλλεχτεί από μια τέτοια συσκευή, σε .csv format ώστε να μπορούν να εισαχθούν σε ένα πρόγραμμα και να γίνουν στατιστικά επάνω σε αυτά. Το project αυτό το ανέλαβα πιστεύοντας ότι κάπου υπήρχε κάποιος open source parser για τα NMEA AIS sentences, όπως ήδη υπάρχουν για τα NMEA GPS sentences. Η απογοήτευση ήταν μεγάλη, όταν ανακάλυψα ότι δεν υπήρχε κάτι σχετικό που να βασίζεται σε .NET Framework, και αν ήθελα να χρησιμοποιήσω κάτι έτοιμο, θα έπρεπε να πληρώσω για αυτό.

Το αποτέλεσμα του εγχειρήματος έχει γίνει πλέον διαθέσιμο σαν project SharpAIS στο CodePlex. Το project περιλαμβάνει τον AIS parser, καθώς και μια μικρή εφαρμογή που έφτιαξα για να παράγω τα .csv αρχεία που ήθελα. Επίσης υπάρχουν και μερικά raw data από συσκευές AIS για να δοκιμάσετε την εφαρμογή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*